• 0px
  • -960px

Vluchtwegplattegronden

vluchtwegplattegrond-ontruimingsplattegrond-johannes-adviesburo-stadskanaal

Vluchtwegplattegronden maken onderdeel uit van het ontruimingsplan. Een vluchtwegplattegrond is een tekening waarop o.a. de vluchtwegen aangegeven staan. Vluchtwegplattegronden kunnen tevens in gebouwen aan de muur worden geplaatst, om de gebruikers van het gebouw inzicht te geven in de vluchtwegen die ze kunnen gebruiken in geval van nood. 

Zijn vluchtwegplattegronden verplicht?

Voor het opstellen van een ontruimingsplan wordt veelal de NEN 8112 gehanteerd. In deze norm staat beschreven hoe een ontruimingsplan kan worden opgesteld. Vluchtwegplattegronden zijn een onderdeel van het ontruimingsplan volgens NEN 8112.

De verplichting tot het hebben van een ontruimingsplan wordt aangestuurd door het Bouwbesluit 2012. In artikel 6.23 – Ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan – lid 6 staat het volgende; "Een gebruiksfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20 heeft een ontruimingsplan.". 


Daarnaast zijn bedrijven volgens Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 2.5C verplicht een intern noodplan op te stellen. Handhavende instanties raden aan om hierbij de NEN 8112 te volgen. Dit is echter geen verplichting.

Waarom vluchtwegplattegronden?

Vluchtwegplattegronden zijn bedoeld om de gebruikers van een gebouw te informeren hoe ze het gebouw in geval van nood moeten verlaten.

Doelstelling is het informeren van alle aanwezigen in het gebouw, die geen veiligheidskundige achtergrond hebben, over de vluchtmogelijkheden. Vluchtwegplattegronden moeten daarom eenvoudig en zo van opzet zijn dat deze goed leesbaar zijn voor personen die geen technische tekeningen kunnen lezen. Op de plattegronden staan daarom alleen de op deze doelgroep afgestemde informatie. De plattegronden moeten zodoende bijdragen aan het veilig en zelfstandig verlaten van het gebouw door aanwezigen.

Het aantal vluchtwegplattegronden per bouwlaag wordt mede bepaald door de complexiteit van het gebouw en/of de te volgen vluchtroute.

Vluchtwegplattegronden van Johannes Adviesburo

Johannes Adviesburo ontwerpt en tekent vluchtwegplattegronden conform NEN 1414. Deze worden op elk gewenst formaat geleverd, hoewel wij u graag A3-formaat adviseren. Desgewenst worden ze in een aluminium kliklijst geleverd, en monteren wij deze voor u aan de muur. 
Adres:
Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-652287 (08:00u-17:00u)

E-mail:
info@johannesadviesburo.nl

KvK-nr: 69077355
BTW-nr: NL.8577.20.636.B01
IBAN: NL 56 RABO 0307 6892 55Bel Johannes AdviesburoMail Johannes Adviesburo