• 0px
  • -960px

Week van de RI&E - Risico inventarisatie en -evaluatie

Laatste update: 25 september 2020 - 11:52

Volgende week is het de week van de RI&E, een initiatief van Steunpunt RI&E. Vanaf 21 september tot en met 25 september 2020 plaatsen wij iedere dag een tip om jouw bedrijf veiliger te maken, precies dat waar een RI&E om draait.
 
Om alvast warm te draaien beantwoorden wij de vraag: wat is nou precies een RI&E? Onze collega Rene, Middelbaar Veiligheidskundige, legt het voor jullie uit.

Direct naar een tip gaan:

Wat is een RI&E?

RI&E staat, zoals je misschien al weet, voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Een RI&E is een document waarin het bedrijf de risico’s vastlegt die in het bedrijf zijn. Dit is verplicht volgens de wet zodra je personeel hebt. Met een onderzoek worden mogelijk gevaren en gezondheidsrisico’s in kaart gebracht, en dit noemen we de RI&E.
 
Met deze risico’s moet je dan wat doen: dit kan met een Plan van Aanpak (PVA), vandaar dat een Plan van Aanpak altijd een onderdeel van een RI&E is. Je kunt een RI&E ook als een proces zien, waar je constant mee bezig bent. Je wilt dat iedereen die ’s ochtends binnenkomt aan het einde van de dag weer veilig naar huis kan, de RI&E helpt je daarbij.
 
Een RI&E is dus altijd ondersteunend en probeert bewustzijn te creëren. Wanneer je voor het eerst een RI&E opstelt, kan dat dus best veel blootleggen waar je zelf misschien niet aan gedacht hebt. Dit is helemaal niet erg. Zoals we al zeiden is een RI&E een levend document, en iedere RI&E moet ergens beginnen.

Ben je verplicht om een RI&E te hebben?

Op vraag 'is het verplicht om een RI&E te hebben' heeft de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) een duidelijk antwoord: als je personeel hebt, moet je onderzoek (laten) uitvoeren om te zien of je werk(plek) gevaar kan opleveren of gezondheidsproblemen kan veroorzaken voor medewerkers. Bovendien vind Rene als MVK’er dat je als organisatie een bepaalde ‘zorgplicht’ hebt voor je medewerkers. Je moet je verantwoording nemen om het goed voor elkaar te hebben.
 
Er zijn een aantal situaties waarin je aanvullende verplichtingen hebt of wanneer juist een verkorte RI&E kan volstaan. Volg hieronder de vragenlijst om te kijken of en hoe u RI&E-plichtig bent.
 
1. Heb je personeel in dienst?
Hier vallen uitzendkrachten, stagiaires, vrijwilligers, inhuurkrachtenen dergelijke ook onder.
Als je geen personeel in dienst hebt, dan hoef je geen RI&E op te stellen.
Als je wel personeel in dienst hebt, dan ben je verplicht om een RI&E op te stellen. Ga naar vraag 2.
 
2. Heb je alleen vrijwilligers in dienst?
Als je alleen vrijwilligers in dienst hebt, dan hoef je alleen een RI&E op te stellen wanneer er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen en/of wat de Arbowet “biologische agentia” noemt: dit zijn verschillende micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels of parasieten. Lees meer over biologische agentia op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ga naar vraag 3.

3. Heb je voor minder dan 40 uur per week personeel in dienst?
Dan volstaat een Checklist Gezondheidsrisico’s. Dit is een kortere versie van een RI&E. Deze vind je op de website van de overheid. Ga naar vraag 4.
 
4. Heb je uitzendkrachten in dienst?
Als je uitzendkrachten aan het werk hebt, dan moet je een kopie van je RI&E naar het uitzendbureau opsturen.


Tip 1: Arbeidsmiddelen

Het is de week van de RI&E. Hiermee wil het Steunpunt RI&E de schijnwerpers zetten op veilig en gezond werken. Tijdens deze week geven wij iedere dag een nieuwe tip om jouw bedrijf veiliger te maken! Onze tip van vandaag:


“Denk aan het periodiek keuren en onderhouden van gereedschappen en machines.”

Vrijwel al het gereedschap dat je gebruikt, dient periodiek gekeurd te worden. De manier waarop dit gebeurt, wordt ingevuld door bepaalde richtlijnen. Deze normen worden opgesteld door de stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). Het zal je dan ook niet verbazen dat deze richtlijnen bekend staan als NEN-normen. NEN-normen zijn niet wettelijk verplicht, maar doordat het hele praktische richtlijnen zijn vormen ze wel de brug tussen de wet en de werkvloer.
 
Keuringen worden beschreven in het Arbobesluit, wat een aanvulling is op de Arbowet. Artikel 7.4a “Keuringen” behandeld, niet geheel onverwacht, de wetten rondom keuringen. We zullen het niet té saai maken door de hele wet door te nemen, maar weet dat het Arbobesluit aangeeft dat gereedschap dat kan verslechteren na gebruik gekeurd moet worden; zo vaak als nodig is om het veilig te houden.
 
Hoe wordt dit dan precies gekeurd? Dit is waar de NEN-normen in beeld komen. Deze richtlijnen maken de taal in de wet uitvoerbaar. Zo bestaat voor niet-elektrisch gereedschap zoals ladders, trappen en rolsteigers de NEN-norm 2484. Voor elektrisch gereedschap, tot 1000 volt, bestaat de NEN-norm 3140. Onder dit soort gereedschap vallen apparaten zoals de slijptol, cirkelzaag en polijstmachine.
 
Hier zijn dus een aantal arbeidsmiddelen die gekeurd moeten worden, waar je misschien niet direct aan denkt:

  • Koffieapparaat
  • Stofzuiger
  • Printer
  • Computer
 
De Arbowet, het Arbobesluit en de NEN-normen samen vormen ongeveer een plaatje over hoe veiligheid geregeld zou moeten zijn in jouw organisatie, maar we snappen heel goed dat het voor de meeste mensen net is alsof je een puzzel in elkaar moet zetten zonder het hele plaatje te hebben gezien! Daarom helpen wij graag mee bij het opstellen en toetsen van jouw RI&E. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


Tip 2: Ergonomie



“Zorg voor een fijne werkplek waarin medewerkers gezond aan het werk kunnen.”

Gisteren hebben we gesproken over de NEN-normen en het keuren van gereedschap. Vandaag proberen we het iets algemener en praktischer te houden: ergonomie. Op het kantoor lijkt het snel en simpel geregeld te zijn. En dat kan ook, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een muisarm, of andere complicaties. Je kunt al veel mogelijke risico’s tackelen door een aantal vragen voor jezelf te beantwoorden over je werkplek of de werkplek van je medewerkers, zoals:
 
  • Zijn de bureaus verstelbaar?
  • Is er voldoende licht?
  • Is er voldoende frisse lucht?
  • Is er sprake van geluidsoverlast?
 
Er zijn nog een aantal andere vragen die je jezelf kunt stellen natuurlijk, maar als je deze zaken goed voor elkaar hebt, ben je al een eind op weg!
 
Nog een veel voorkomende issue waar niet altijd aan gedacht wordt is de werkhouding achter een computer. Wanneer je achter een bureau werkt zijn er bepaalde richtlijnen om dit comfortabel en verantwoordelijk te houden, ook op langere duur. We hebben ook een afbeelding gemaakt die je helpt: bekijk hier hoe je het beste achter je computer kunt zitten.
 
Wij hebben een aantal toolboxen beschikbaar over verschillende onderwerpen rondom de veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op!


Tip 3: Beleid


“Check de beschikbaarheid en toepasbaarheid van jouw beleid voor je medewerkers.”
 

Met de tip van gisteren hebben we het kantoor zo ingericht hebben dat jij en jouw medewerkers veilig en prettig kunnen werken. Maar er kan alsnog iets gebeuren. Collega’s kunnen bijvoorbeeld ziek worden of om een andere reden uitvallen. Veel bedrijven hebben voor deze situatie een ziekteverzuimbeleid, en dat is goed geregeld!

Maar weten jouw collega’s wat er in dit beleid staat? Kunnen jouw medewerkers eenvoudig jouw beleid over verschillende onderwerpen inzien en toepassen? Hier zijn een aantal situaties waar het verstandig voor is om een duidelijk beleid te hebben dat eenvoudig beschikbaar is voor jouw medewerkers:
 
 
Een beleid is altijd een persoonlijk iets, en is vaak per bedrijf verschillend. Er zijn een aantal wettelijke verplichtingen, die dus in ieder beleid hetzelfde zijn. Maar zoals hierboven duidelijk wordt, is er ook veel ruimte om een eigen beleid op te stellen. Ook dit valt onder de RI&E. Wil je meer weten, of een RI&E uit laten voeren? Neem dan contact met ons op!


Tip 4: Het onverwachte


“Verwacht het onverwachte.”

 
Het is december 2019, en ineens zijn alle RI&E’s niet meer actueel. Het coronavirus heeft de normale gang van zaken compleet omgegooid. Velen hebben hierop ingespeeld en de nodige aanpassingen gedaan. De werkplekken moesten soms opnieuw ingericht worden, mensen zijn thuis gaan werken, het klimaat op kantoor moest anders. Zo is er behoorlijk wat veranderd.
 
Je kunt niet op alles voorbereid zijn, en dat hoeft ook niet. Vraag iemand in 2019 of ze in hun RI&E ook hebben opgenomen wat ze moeten doen in het geval van een pandemie, en de meeste lachen er alleen maar om. Misschien hoor je zelfs iemand grinniken: “Dat gaat toch niet gebeuren!”
 
Onze tip van vandaag is eigenlijk: denk er eens even over na hoe jouw organisatie omgaat met het onverwachte. Ben je flexibel en pak je dit snel op, of loopt het lang door en gaan veranderingen als … ‘mest’ door een trechter?
Door voorbereid te zijn op situaties die je niet of moeilijk kunt verwachten of inschatten, en ervoor te zorgen dat je medewerkers altijd op de hoogte zijn, ga je goed en verantwoord om met onverwachte situaties. En zo kun je omgaan met de onverwachte dingen, die je allang verwacht had.
 
Wij helpen je hier graag bij. Wil je meer weten? Neem contact met ons op!


Tip 5: Gebouw


“Houd je gebouw veilig en je personeel op de hoogte”

 Maak je gebouw in orde door voor voldoende (nood)uitgangen, vluchtwegen en brandblussers te zorgen. Dat is natuurlijk eenvoudig in de theorie, maar lastiger in de praktijk, want wat is voldoende? Dat is lastig te bepalen voor veel mensen, en dat is niet gek, want er is een hele opleiding in het leven geroepen om te leren hoe je dit kunt bepalen.
 
Je kunt jezelf wel een aantal dingen afvragen om de veiligheid van je gebouw te bepalen. Stel jezelf een noodsituatie voor. Bijvoorbeeld: wat als er een brand uitbreekt? Stel jezelf de volgende vragen:
 
  • Weet mijn personeel wat ze moeten doen? Weet ik wat ik moet doen?
  • Kan ik overal in het gebouw relatief snel het pand verlaten?
  • Is het overal in het gebouw bekend hoe je zo snel mogelijk het pand kunt verlaten?
  • Zijn de brandblussers die ik heb geschikt voor het type branden die kunnen ontstaan?
 
Dat waren onze tips voor de week van de RI&E! Met deze tips kun je meteen beginnen met het veiliger maken van jouw werkomgeving. Dit is een proces waar je eigenlijk altijd mee bezig bent. De ene vraag is natuurlijk eenvoudiger te beantwoorden dan de andere. De specifiekere vragen, bijvoorbeeld over de typen brandblussers die je moet hebben, vergen kennis en ervaring. Daarom helpen onze experts graag mee. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op!
Adres:
Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-652287 (08:00u-17:00u)

E-mail:
info@johannesadviesburo.nl

KvK-nr: 69077355
BTW-nr: NL.8577.20.636.B01
IBAN: NL 56 RABO 0307 6892 55



Bel Johannes Adviesburo



Mail Johannes Adviesburo