• 0px
  • -960px

Hoe haal je een slachtoffer veilig uit de auto? - de Rautekgreep

Laatste update: 18 november 2020, 11:46

Vorige week hebben we uitgelegd hoe je een slachtoffer op de grond op een veilige manier verplaatst: met de Rautekgreep. Deze noodvervoersgreep kun je, als je hem net even anders uitvoert, ook gebruiken om iemand uit een auto te halen die bijvoorbeeld ieder moment in brand kan vliegen. Lees hier hoe je iemand snel en veilig uit een auto kunt verplaatsen.

De noodvervoersgreep van Rautek is dus een manier om slachtoffers veilig te verplaatsen over korte afstanden. In sommige situaties zit het slachtoffer, bijvoorbeeld in de auto. Dan moet je de greep net even anders uitvoeren.

Let op: blogartikelen zoals deze zijn niet ter vervanging van praktische kennis. Wil je hulpverlening leren of feedback krijgen van een bekwame en ervaren instructeur? Meld je dan aan voor een BHV-cursus of een EHBO-cursus.

De Rautekgreep: in 7 stappen een slachtoffer naar veiligheid brengen

Het Oranje Kruis geeft aan dat je na een ernstig ongeval alleen iemand uit de auto mag halen als er sprake is van levensgevaar, bijvoorbeeld als de auto brandt of als je moet reanimeren. Als je iemand uit een auto haalt, voer je de Rautekgreep in 7 stappen uit:
  1. Zorg ervoor dat je in de portieropening naast het slachtoffer staat. Haal, als dat nodig is, de voeten van het slachtoffer onder de pedalen vandaan. Duw het slachtoffer met je rechterarm tegen de stoelleuning, zodat er speling in de gordel komt. Klik deze los met de knop, of knip/snijd hem door. Met je linkerhand houd je het slachtoffer tegen zodat hij/zij niet naar voren valt.
  2. Breng je rechterarm achter de rug langs en steek het onder de rechteroksel door. Pak de rechter onderarm en trek het slachtoffer iets naar je toe.
  3. Breng je linkerarm onder de linker oksel van het slachtoffer en leg deze naast je rechterhand op de rechter onderarm van het slachtoffer. Houd deze horizontaal.
  4. Krul je handen met duimen en vingers tegen elkaar aan over de onderarm van het slachtoffer. Het is belangrijk om je vingers zo te houden zodat je niet tegen de ribben van het slachtoffer duwt tijdens het slepen.
  5. Trek het slachtoffer tegen je aan richting de uitgang van de auto.
  6. Let er op dat het hoofd van het slachtoffer en jouw hoofd uit de auto zijn. Til dan het slachtoffer op vanuit je benen. Hoe dichter je het slachtoffer tegen jou aanhoudt, des te minder belastend het tillen voor je rug is.
  7. Sleep het slachtoffer naar een veilige plek door achteruit te lopen. Let hierbij goed op waar je loopt!

Nadat je een veilige plek hebt gevonden kun je het slachtoffer in omgekeerde volgorde weer op de grond leggen. Leg vooral het hoofd voorzichtig neer. Nu kun je eerste hulp gaan verlenen. Het Oranje Kruis vult ook de volgende aandachtspunten aan:
  • Als het slachtoffer op een stoel zit aan de rechterkant van de auto, voer je de handelingen in spiegelbeeld uit: pak dus eerst de linkerarm.
  • Soms is er weinig ruimte, of zit het slachtoffer vast. Verplaats de (auto)stoel dan voorzichtig naar achteren.
  • Het kan zijn dat het slachtoffer tegen de autodeur leunt. Open dan eerst het portier een klein stukje en duw het slachtoffer terug.
  • Ligt het slachtoffer dwars in de auto? Trek hem dan naar buiten via het portier waar zijn hoofd het dichtste bij is.

Video: Hoe voer je de Rautekgreep uit?

Het onderstaande filmpje van het Oranje Kruis maakt het uitvoeren van deze noodvervoersgreep duidelijker:

Wanneer kun je de Rautekgreep gebruiken?

Deze versie van de Rautekgreep gebruik je wanneer het slachtoffer in een stoel zit (bijvoorbeeld in de auto). De handelingen zijn net even anders dan de algemene Rautekgreep. Als het slachtoffer in bed ligt, kun je het slachtoffer ook met deze greep verplaatsen. Trek het slachtoffer dan zoveel mogelijk naar de bedrand, eventueel door het laken of de deken te gebruiken.

Wanneer kun je de Rautekgreep niet gebruiken?

Als je het slachtoffer niet kunt verplaatsen met deze greep, bijvoorbeeld doordat het gewichtsverschil te groot is, dan raadt het Oranje Kruis aan om het slachtoffer bijvoorbeeld aan de kleding, armen of enkels te verplaatsen. Vraag in deze situaties om hulp van omstanders, vooral wanneer je het slachtoffer aan de enkels verplaatst! De omstander moet dan het hoofd van het slachtoffer iets optillen.

De Rautekgreep in de praktijk leren

Filmpjes en een uitgeschreven stappenplan zijn één ding. Hoewel we zo goed mogelijk proberen te helpen, is een praktijkcursus nog altijd de beste manier om te leren. Onze ervaren instructeurs leren je de methode aan de hand van voorbeelden en geven je feedback. Zo kun je gerust zijn dat je de methode beheerst. Meld je aan voor onze BHV-cursus of EHBO-cursus om de Rautekmethode te leren en nog veel meer:

BEKIJK DE CURSUSAGENDA →
Adres:
Steenhouwer 34
9502 ET  STADSKANAAL

Telefoon:
0599-652287 (08:00u-17:00u)

E-mail:
info@johannesadviesburo.nl

KvK-nr: 69077355
BTW-nr: NL.8577.20.636.B01
IBAN: NL 56 RABO 0307 6892 55



Bel Johannes Adviesburo



Mail Johannes Adviesburo